Ons verhaal

JAYA maakt het mogelijk om iedereen van authentiek Indonesische sambal te laten genieten. De reis die het familierecept van mijn familie heeft afgelegd is een bijzonder verhaal. Dit verhaal is de inspiratie geweest voor JAYA.

Indonesië 1922 - 1954

Mijn roots uit Indonesië heb ik te danken aan mijn vaders kant van de familie. Mijn opa Edwin (Soerabaja, januari 1923) en oma Bennie (Djokjakarta, april 1922) zijn opgegroeid in Indonesië en hebben daar tot 1954 gewoond. Werkzaam bij de NILLMIJ, Nederlandsch-Indische Levensverzekerings en Lijfrente Maatschappij, ontmoette mijn opa en oma elkaar en was het letterlijk liefde op het eerste gezicht. Edwin en Bennie trouwde in 1950 op Sumatra en vertrokken in 1954, met een hoop op een betere toekomst naar de geboorteplaats van mijn vader: Den Haag, Nederland.

Soerabaja 1922

Birmaspoorweg 1942 - 1944

Hoe voortvarend mijn opa zijn leven ging toen hij mijn oma ontmoette, was voor hem niet vanzelfsprekend. Mijn opa was namelijk één van de weinige overlevende die aan de Birmaspoorweg heeft gewerkt, oftewel: de Dodenspoorlijn.

Terwijl hij slechts 19 jaar oud was, heeft mijn opa voor zijn leven moeten vechten. Twee jaar lang heeft hij dag in dag uit onder dwang gewerkt, is hij beledigd, verwaarloosd en leek zijn leven geen rooskleurige toekomst te hebben. Maar hij heeft deze tragedie overwonnen! En juist deze vechtlust en vastberadenheid om nooit op te geven, is de inspiratie geweest voor JAYA.

JAYA staat in het Indonesisch voor 'triomf'. Iets wat mijn opa heeft mogen ervaren, na het geven van alles wat hij in zich had. JAYA is daarom een eerbetoon aan de vechtlust van mijn opa Edwin.

Een ode aan opa Edwin zijn pittige verhaal: JAYA, spicing up taste!

Birmaspoorweg